19:00
Полезни съвети и трикове за уеб-браузъра Google Chrome
Google Chrome се счита за един от най-добрите уеб-браузъри с 45% дял в целия свят, който предлага бързина и удобна работа. Ето някои съвети и трикове, които могат да ускорят и улеснят вашата работа с него.

 



Основни клавишни комбинации на Google Chrome
Започваме с клавишните комбинации, които могат да спестят ценно време, а използването на браузъра по-лесно и приятно

Ctrl + T - Отваряне на нов раздел
Ctrl + N - Отваряне на нов програмен прозорец
Ctrl + W - Затваряне на текущия раздел
Ctrl+Tab - Преминаване към следващия раздел
Ctrl+L - Преминаване към адресната лента
Ctrl+R - презареждане на текущата уеб-страница
Ctrl+F - Търсене
Ctrl+D - Добавяне на отметка за текущата страница
Ctrl+J - Отваряне на раздел с изтеглянията
Ctrl+Enter - добавяне на "www." и ".com" към написаното в адресния ред за по-лесно отваряне на съответния URL

Записки с помощта на Chrome


От време на време, в рамките на деня се налага записването на различна информация. Google Chrome предлага много добра алтернатива на листа хартия и химикала. Достатъчно е в адресния ред да се въведе data:text/html, <html contenteditable>, след което текущият раздел се изчиства, а в програмния прозорец може да бъде въвеждана информация с проверка на правописа.

Намаляване на използвания трафик


Много хора, които използват Chrome на своите смартфони се оплакват, че той използва твърде много мобилен трафик. За всички нас има една добра новина - функцията Data Saver Feature, която решава този проблем. В Google Chrome отворете Settings-> Data Saver -> Turn On Data Save и сърфирайте с намален мобилен трафик.

Възпроизвеждайте различни медийни файлове с помощта на Chrome


Chrome може да възпроизвежда много голям брой музикални, графични и видео файлове (.avi, .mov, .mp4, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm,.webm, .wav etc). Просто издърпайте файла върху адресния ред. Да не забравим, че Chrome може да се използва за четене на PDF файлове и да отваря документите на Microsoft Office.

Фиксиране на разделите в Google Chrome


Една от най-пренебрегваните функции в този браузър е Pin Tab. Тя дава възможност за заключване на най-използваните/любими раздели в лявата част на браузъра, които имат размер на иконка и по този начин заемат по-малко място. Фиксираният раздел не може да се затвори случайно и се отваря заедно със стартирането на Chrome. За да използвате тази функция, кликнете с десния клавиш на мишката върху раздела и изберете "Фиксиране на раздела" (Pin Tab).

Диспечера на задачите в Google Chrome


Chrome разполага с вграден диспечер на задачите, който прилича на диспечера в ОС Windows, и дава възможност да се види колко процесорен ресурс и колко памет използва всяка отворена уеб-страница. Chrome третира всеки раздел като отделен процес, а чрез вградения Task Manager е възможно да се спре сайтът, който не е проектиран добре и твърде много забавя компютърната система. Диспечерът може да се стартира чрез клавишната комбинация Shift+Esc или от менюто More Tools -> Task Manager.

В Chrome е вградена играта Desert Dino Run


Google обича да скрива различни изненади в своя браузър. Една от тях е пустинният динозавър, който се появява на екраните, когато няма връзка с интернет. Оказа се, че това не е просто изображение, а цяла игра, която работи и със сензорни екрани.

Използвайте полето за търсене като калкулатор или конвертор на мерни единици


Всичко което трябва да се направи е да се напишат числата и знаците в адресния ред.

Издърпайте и преместете файловете за изтегляне


Вместо да променяте в настройките папката, където да се записват изтегляните файлове можете просто да издърпате и пуснете съответния файл в папката, където искате да се озове. Това спестява доста време и усилия.

Флаговете и ключовете в Google Chrome


Флаговете в Chrome дават възможност на потребителя да задейства някои функционалности, които не са изцяло тествани или пък се считат за нестандартни. Просто въведете в адресния ред chrome://flags, за да получите достъп до тях, но трябва да се внимава, понеже някои от тях крашват браузъра. Ето някои от тях:

  • Enable Multilingual Spellchecker - активиране на многоезичната проверка на правописа. Дава възможност за едновременната проверка например на английски и български език
  • Download Resumption - сваляне на файлове, което може да се прекъсне и продължи по-късно, дори и след рестартиране. Удобно при бавни връзки.
  • Password Generation - генератор на пароли, които Goggle предлага, ако открие страници за регистриране. Тези пароли изглеждат безсмислени, но са изключително надеждни.
  • Mute Tabs - понякога отваряме няколко раздела, във всеки от които има собствено аудио. Това не е особено приятно и чрез този флаг в заглавието на раздела се появява иконка, чрез която може да бъде спрян неговия звук.
 
Category: Other | Views: 1700 | Added by: TheDjRider | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar